DODELAVA


Laserski izrez ter lasersko graviranje sta primerna za najrazličnejše materiale, kot so usnje, akrilno steklo, papir, plastika, tekstil, za izdelavo igrač in okrasnih elementov.

Pri rezanju in graviranju so pomembni visoka hitrost in čisti robovi. Laserski stroj omogoča čisti rez in natančne robove tudi pri zahtevnih oblikah in grafičnih zasnovah. Prednost obdelave z laserskim gravirnim strojem je predvsem ta, da ni treba čistiti odpadnih delcev, saj jih laser ne proizvaja.

Rjavo obarvane robove, ki jih ustvari laserski žarek, pogosto učinkovito vključimo v oblikovanje.Laminacija oziroma plastifikacija podaljšuje obstojnost izrisov ter jih ščiti pred fizičnimi poškodbami. Laminiramo vse vrste izrisov in tiskovin do širine 160 cm, z mat ali sijajnimi plastifikacijskimi folijami z UV zaščito. Ponujamo tudi kaširanje do širine 140 cm na različne materiale (komatex, forex, kappa …)

Folijski izrez uporabljamo povsod, kjer je treba grafično in vizualno preobraiti najrazličnejše elemente. Samolepilno folijo odlikuje predvsem enostavna obdelava ter široka izbira barv in kakovosti, zato je ugodna rešitev za hitro in kakovostno izdelavo različnih vizualij. Najpomembnejša prednost grafične opreme s samolepilnimi folijami je, da jih lahko po poljubnem času odstranimo brez kakršnih koli poškodb površine. Samolepilne folije ločimo tudi po namembnosti. Za svetlobne table uporabljamo tako imenovane prosojne (translucentne) folije, ki ob svetlobi iz ozadja zažarijo, za ceradna platna zaradi fleksibilnosti materiala uporabljamo gumijaste folije, za signalizacijska telesa pa odsevne (refleksne) folije.

Postopki obdelave samolepilne folije so razmeroma preprosti. Potrebujemo računalniško izrisano vektorsko grafiko, izdelano v poljubnem vektorskem programu (Adobe Illustrator ali Corel Draw). Folijo nato izrežemo s posebnim, računalniško vodenim rezalnim strojem. Ko je izrezana, jo pripravimo za nadaljnjo uporabo s posebnimi transfernimi folijami, ki jih skupaj z izrezano grafiko strokovno nalepimo na želeno površino. Postopek seveda zahteva določene praktične izkušnje in strokovno znanje, s katerimi preprečimo nastajanje zračnih mehurjev in drugih nepravilnosti.